ГоловнаОстанні новини23 Липня, 2020р.
 Версія для друку

Як зберегти врожай від вогняної стихії?

Опубліковано: 23.07.2020, 09:21

З давніх часів людина опанувала непростий процес вирощування хліба. Жнива – одна з найвідповідальніших його складових і є причиною особливої турботи як для хліборобів, так і для співробітників ДСНС України, бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим. Від того, який буде вирощений і збережений урожай, безпосередньо залежить добробут громадян, тому збереження хліба від пожеж – завдання кожного.

У зв`язку з настанням жнивної кампанії рятувальники наголошують про необхідність суворого дотримання наступних протипожежних правил в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю.

Збирання врожаю

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути обладнаними справними іскрогасниками та первинними засобами пожежегасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником та лопатою). Корпуси комбайнів мають бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з‘єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни. Якщо техніка не відповідає вимогам пожежної безпеки, слід негайно припинити роботу й усунути недоліки за межами хлібного лану. Радіатори двигунів, вали ліхтерів, соломонакопичувачів, транспортерів, підбирачів, шнеків та інші вузли збиральних машин повинні своєчасно очищуватися від пилу, соломи та зерна. Трактористи, комбайнери, їхні помічники та інші працівники, задіяні на роботах зі збирання врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж із отриманням відповідного посвідчення. Особи, котрі не пройшли інструктаж, до виконання робіт не допускаються. У період воскової стиглості, хлібні масиви необхідно обкосити і розбити на ділянки площею не більше 50 га, між ділянками зробити прокоси не менше 8 метрів завширшки. Посередині цих прокосів та по периметру всього поля треба проорати смугу не менше 4 м завширшки. На хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор із плугом на випадок пожежі.

Скиртування кормів

Місця постійного зберігання грубих кормів треба обгородити та обладнати блискавкозахистом. Забороняється застосування відкритого вогню. Керівники господарств повинні забезпечити цілодобову охорону скирт сіна та соломи. Місця тимчасового скиртування повинні бути оборані. Крім того, під час скиртування в місцях, де ведуться роботи, мають чергувати трактори з плугами. Тут же встановлюється ємність із водою та первинні засоби пожежогасіння.

Протипожежний захист

Пожежні автомобілі, мотопомпи і пристосована для пожежегасіння сільськогосподарська техніка мають бути повністю укомплектовані та постійно перебувати у справному стані. Для її зберігання, а також організації цілодобового чергування членів добровільних пожежних дружин мають бути обладнані спеціальні приміщення з телефонним зв‘язком. Використовувати цю техніку не за призначенням суворо забороняється.

Дії при виникненні пожежі

У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до служби порятунку «101». До приїзду вогнеборців слід гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежегасіння. Для обмеження розповсюдження вогню зону горіння необхідно обов‘язково оборати.

Тільки спільними зусиллями можна захистити майбутній урожай від пожеж!

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звертається до керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням дотримуватись вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв.

Окремо звертаємось до керівників сіль господарських підприємств з проханням не спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання! Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні – це, водночас, винищення флори і фауни регіону. Агрономи стверджують: разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.


   
Останні новини
20 Січня08:26 Адреси пунктів обігріву, розгорнутих на території Тернопільської області станом на 20.01.2021 (оновлюється)
19 Січня13:25 Тернопільські рятувальники пильнували, аби йорданські купання минули без надзвичайних пригод
19 Січня11:24 м.Тернопіль: у день Хрещення Господнього священнослужителі благословили рятувальників
19 Січня08:43 Як діяти, аби прилади опалення не стали причиною пожежі. Поради рятувальників
18 Січня09:00 Дотримання правил пожежної безпеки – запорука захисту від пожеж
15 Січня21:00 м.Тернопіль: рятувальники розгорнули в парку ім.Шевченка пересувний пункт обігріву
6 Січня11:31 Правила користування свічками під час релігійних свят, зокрема Різдва Христового
6 Січня11:05 На Тернопільщині, напередодні Різдва рятувальники провели профілактичні заходи спрямовані на запобігання пожеж у культових спорудах
31 Грудня12:11 Рятувальники провели профілактичні рейди у місцях реалізації піротехнічної продукції
31 Грудня08:40 Рятувальники ДСНС підбили підсумки 2020 року
29 Грудня12:17 Рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на території “Тернопільського молокозаводу”
24 Грудня14:22 Тернопільська область: рятувальники підвели підсумки роботи за 2020 рік
23 Грудня17:53 Вогнеборцям Байковецької ОТГ вручили посвідчення про проходження навчання та спеціальне пожежне спорядження
23 Грудня16:08 Тернопільські рятувальники отримали нову техніку
23 Грудня11:43 Рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на території відділення ТОВ «Нова пошта»
Останні новини